Mommy with the Angels

Mommy with the Angels
Ever After

07 October 2016

Explore Kuala Gandah

Assalamualaikum . Semoga kalian sihat walafiat hendaknya.

Kite nak share story about experience kami ke Kuala Gandah, Mesti ada yg tertanya2..Kat mana tu?? ada apa kat sana..hutan jer kot..sbb rata2 akak wat kajian, x tau pon ada apa di KUALA GANDAH


Kuala Gandah ni terletak di Lanchang, Pahang. Dr hiway kuor tol Lanchang. x jauh, lbh kurang 10km nak sampai ke Pusat Konservasi Gajah. On Waze pls kalo nak pegi. sbb signbod mmg x de sgt. Ape yg best kat cni? Ade 22 ekor gajah setakat ini (3/10/2016) . Gajah yg paling tua disini umur nya 72thn, tp kesian, katarak.so makan tido tggu hujung nyawa je.


Kami ke sana jam 9.45 pagi. so org blm ramai lg, adalah dlm 6 biji keta jer. So, kami pun bersarapan lah kat Kafe Jumbo dlm pusat ni. Macam2 makanan ada,. harga pon berpatutan. Kalo anda nak piknik pon blh dlm tu, ade pondok2 wakaf disediakan, atau bawak je tikar, lepak mana2 kat dlm tu. Kawasan hutan nya nyaman, byk pokok teduhan. So blh bawak mangkuk tingkat la kan.

Masuk : PERCUMA!! 

Lepas breakfast, jam 10.30 - 11.30 adalah time dak jumbo ni makan. We feed the giant!! ya..kita blh suapkan gajah2 ni makan tau. Tebu disediakan oleh pihak Pusat ni. Blh bergambar ..nak peluk2 belalai dia pon dibenarkan. x de pagau2. Depa ni jinak lah #akak x dekat ngan jumbo,,sbb akak takut.hahha


i amik kan pic jer..i x mesra haiwan..hehehe


mat saleh mmg suka natures kan..

Masa ni 4 ekor shj di bawa kuor utk bermesra ngan visitors.
Nama nya : Timur, CT, Pian, Tahan. Nama diberi sempena nama tempat dimana gajah ini diselamatkan. Gunung Tahan, Kuala Lipis  (kampong tok ti)..dll.



Ada sesi mandi ngan Gajah tau..jam 2 ptg. tp kene bayau. berapa bayaran nye i x pasti ..sbb we all dpt free,..tapi kami x join pon mandi ngan dak jumbo nih..x kose aku derr...

Ok, thats all citer akak.mmg berbaloi sgt2 pegi sini. Anak2 pon suke. Will be repeat next time!!

Done!





30 August 2016

Nasi Bamboo


Lokasi : Sungkai

Terbaekkkkkkkk!!!!Nak kesana?? Sila on waze anda.



Nasi ni dok dalam buluh..Actually mcm nasi biasa, tapi rasa ada lain sket..mmg sedap. x tau ape resepinye.itu kene tanya owner. :)


Ni antara menu yg ada di Restoran Nasi Bamboo. Kite x makan yg ni, sbb takut Mak Bunian cari kita lak nanti...hahaha.

Lauk kat cni mmg pelbagai. Konsep ala2 kampung gitu. Kita pilih lauk, letak dalam dulang, then g bayau. 


Budak2 ni hontam makan eskrim lepas makan nasi. Asalkan korang kenyang, mama senang ati. Eskrim kampung ader, eskrim cedok ader..coconut shake, segala mcm ada kat cni..blh meregang usus kalo dok cni lelama.

23 June 2015

Dah sampai Hukum


 Last day holiday,..dari PD nak blk Melaka..Pommmmmmm..meletop kooo kat Kuala Sg.Baru.Pecah koyak habis tayar keto. Dah sampai hukum karma kena tukar tayar baru lah gayanya. Mane x nye, sepenuh2 kereta, beg baju aje 3 deret, toto, baju kepam, segala mak nenek nak bawak kan. Abg sado ku dengan relaksnye menukar tayar..kalo aku, nangis dah tepi tu tggu bantuan dtg.huhuhu...

I love abg sado ku ..muah cikit lah kanda!

#dinda nampak vellfire lbh hensem

Hills with no means

Cer teka ...hills mana yg x de makna kat Malaysia ni? nahhh....kite kasi pikir dulu ye.Dari dulu hingga sekarang..i am thingking about this hills..kenapa terbiar..kenapa x de sebarang kemajuan...kenapa??kenapa??kenapa??tp aku naik gak ctu kan..aku suka alam dowh

Kawasan tanah tinggi nya agak sejuk..blh kot tanam2 sayur ker...buah2 citrus kan. Ada air terjun yg cantik i guess..tp kenapa x di komersialkan..dihebahkan..dicantikkan...atau diberi laluan mudah? aku nak pi pon takut, sebab tersorok dan x de umat sgt.Ade lah 1 kolam ...like a dam i thought..adalah main scooter air yg kayuh2 tu..but x de safety  & the kolam nampak sgt ijo kepam ayornye. ade ladang stoberi berlumut pula disebelahnya. Maka no interest anyway. Cian anak2 aku..x de entertainment kat atas ctu.

            ni lah dam nye...gambo gugel tahun bila yg nampak cantik..pi tgk real, mcm scary aje .

wahh..ayat aku macam nak hentam YB kawasan jer pulak kan..x la..kita dtg dr jauh..naik jln pusing2, x berbaloi tiba kat atas hills tu dgn muntah belahak, x abih sejam round habis pusing 1 bukit dah...but nothing upside..kecewa jugak lah. Yg ada kawasan food court tu je le meriah..sbb ade makanan.

Harap ada YB2 atau menteri2 baca stetment writing aku ni . hikhikhik...org heran ker jahh

Ok..dah penat meluah..anda nak tau hillss mana...scroll down..


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-




Ok bye...x mo naik lagi dah ctu, habihkan minyak ajer :(